Novice

ZADNJI PLES NIŽINSKEGA

Posredujemo sporočilo naše članice:

Slovenskem mladinskem gledališču bo v četrtek ob 20.00 predstava Zadnji ples Nižinskega. Cena karte za člane Društva Filoslav: 6 €, sicer 11€.
 
Opis predstave:
"Uprizoritev o slovitem ruskem baletnem plesalcu poljskega rodu Vaclavu Nižinskem (1890–1950). Bleščečo kariero tega reformatorja baleta, ki so ga imenovali »bog plesa«, je tragično prekinila psihična bolezen."
Poln opis: https://www.mladinsko.com/predstave/ponovitve-201415/zadnji-ples-nizinskega/opis/
 
Ker je povpraševanje veliko, prosimo, da čimprej pokličete v prodajno galerijo za rezervacijo sedeža (delajo vsak dan med 12.00 in 17.30): 01 425 33 12.
 
Vstopnico lahko potem plačate po znižani ceni pred začetkom predstave.
 
Vabljeni!

TEDEN RUSKEGA FILMA

Od 22. do 28. novembra bo v Kinu Sora in Sokolskem domu v Škofji Loki potekal tradicionalni teden ruskega filma. Brezplačno bo na ogled kar 10 različnih ruskih filmov! Celoten program lahko odprete tule: https://www.adrive.com/public/2rPW7E/NOVO%20Teden-ruskega-filma-brosura-2014-ponatis.pdf

DVE RUSKI IN ENO UKRAJINSKO VABILO

1. Vabilo Ruskega centra k ogledu filmov Alekseja Germana na festivalu Liffe

2. Razstava o kijevskem Majdanu v KUD France Prešeren v Trnovem

3. Film Junak našega časa v Ruskem Centru v torek

* * * * * * * * * *

Dragi prijatelji!

Ob podpori Ruskega centra znanosti in kulture iz Ljubljane, Ruskega državnega filmskega sklada in filmskega studia Lenfilm ter ob sodelovanju Uprave za mednarodno humanitarno sodelovanje Federalne agencije Rossotrudnišestvo vas prisrčno vabimo na 24. ljubljanski mednarodni filmski festival, ki bo trajal od 12. do 23. novembra 2014.

V programu Festivala bo med drugim na voljo tudi edinstvena retrospektiva legendarnega ruskega režiserja Alekseja Germana.

Aleksej German je posnel 6 filmov. Zanj, ki je bil perfekcionist po naravi in je prenašal svoje ideje do popolnosti na filmsko platno ter delal do izčrpanosti, ustvarjanje ni na zaslonu samo dejanje, ampak popolnoma poseben pogled na svet. Retrospektivni filmi bodo predvajani v Slovenski kinoteki, Miklošičeva 28, Ljubljana.

Preizkušnja na poti , 1971, 96 minut, 16. novembra (nedelja) ob 21.00

Dvajset dni brez vojini, 1977, 101 minuta, 21. novembra (petek) ob 21.00

Moj prijatelj Ivan Lapšin , 1984, 100 minut, 15. novembra (sobota) ob 17.00 in 23. novembra (nedelja) ob 18.30

Hrustaljov, moj avto! 1998, 138 minut, 14. novembra (petek) ob 16.30 in 23. novembra (nedelja) ob 20.30

Ter v okviru festivala lahko si ogledate zadnji film A.Germana

Težko je biti Bog, 2013, 170 minut, 14. novembra (petek) ob 11.00 – Kinodvor, 17. novembra (ponedeljek) ob 15.30 – Kino Komuna in 18. novembra (torek) ob 21.00 – Kosovelova Dvorana

Lepo vabljeni na ogled filmov!

Ruski center znanosti in kulture (RCZK)

* * * * * * * * * *

V spomin na obletnico revolucije dostojanstva v Ukrajini,

18. novembra, ob 19.00. uri  v Ljubljani, KUD France Prešeren, Karunova 14,

bo potekala otvoritev razstave fotografij

"MAIDAN - POT DO SVOBODE".


Ukrajinska skupnost Slovenije je zbrala nekaj izmed najbolj impresivnih slik revolucionarnih dogodkov, ki so se začeli 21. novembra, 2013 in se končali v februarju 2014.

Na Maidanu je nastalo nešteto zgodb o tem, kako so ljudje vstali zoper politično skorumpirane in diktatorske vlade. Omenjene zgodbe boste lahko spoznali iz prve roke ter se hkrati tudi lahko pogovorili z ljudmi, ki so se udeležili teh dogodkov.

Na otvoritvi razstave bo potekala javna razprava, na kateri bosta sodelovala Andrej Stopar in Ervin Hladnik Milharčič.

Razstava bo trajala od 18. do 22. novembra, od  10:00 do 21:00. ure.

Otvoritev razstave: 18 november, ob 19:00. uri.

Naslov: KUD France Prešeren, Karunova 14, Ljubljana.

* * * * * * * * * *

Ob 200-letnici rojstva velikega ruskega ustvarjalca Mihaila Jurjeviča Lermontova Ruski center znanosti in kulture (Ciril-Metodov trg 1, Ljubljana) vabi v torek ob 18.00 v svojo veliko dvorano na ogled filma "Junak našega časa: Maksim Maksimyč, Taman'" v režiji Stanislava Rostovskega.

Vstop prost!

 

FILOSLAV NA FF ORGANIZIRA OKROGLO MIZO O OKTOBRSKEM BILATERALNEM SREČANJU

Spoštovani!

Kot Vam je morda že znano je med 15. in 17. oktobrom 2014 na Filozofski fakulteti v Zagrebu potekalo Bilateralno srečanje Hrvaška – Slovenija: Južna slavistika v EUropskem kontekstu, ki sta ga organizirala Klub studenata južne slavisitke A302 in društvo študentov slavistike Filoslav.

Ker je na srečanju ostalo še nekaj odprtih vprašanj, organizira društvo Filoslav okroglo mizo Južna slavistika v EUropskem kontekstu, kjer bomo poročali, kaj se je dogajalo na bilateralnem srečanju, poskušali rešiti nekatera odprta vprašanja, poleg tega pa bo Klub A302 iz Zagreba predstavil najnovejšo številko študentskega časopisa Balkan Express.

Program okrogle mize:

  1. Pozdravni nagovor predsednika društva Filoslav in predsednice Kluba A302
  2. Poročilo z bilateralnega srečanja
  3. Diskusija
  4. Predstavitev Balkan Expressa
 
Vljudno ste vabljeni, da se nam pridružite v torek, 11. 11. 2014 ob 12.00 v predavalnici 012 (ki se nahaja v kleti Filozofske fakultete).

 

Lep pozdrav,

Društvo Filoslav

 

 

PRVA SVETOVNA VOJNA: SLOVANI NA OBEH STRANEH FRONTE

Spoštovani kolegi in kolegice,

v Ruskem centru znanosti in kulture v Ljubljani, Ciril-Metodov trg 1,

bo dne 10. in 11. novembra s pričetkom ob 09.30 uri,

potekala mednarodna znanstvena konferenca,

posvečena stoti obletnici prve svetovne vojne.

 

Organizatorji konference pod imenom

»Prva svetovna vojna. Slovani na obeh straneh fronte«

so

Inštitut slavjanovedenija (RAN), Moskva

Inštitut za civilizacijo in kulturo, Ljubljana

ter

Ruski center znanosti in kulture (RCZK), Ljubljana

Program konference je v priponki.

 

VLJUDNO VABLJENI

 

TEČAJ UKRAJINSKEGA JEZIKA V LJUBLJANI

TEČAJ UKRAJINSKEGA JEZIKA v Ljubljani

V skupini imamo še nekaj prostih mest. Pridruži se nam!

 

Trajanje 1 stopnje tečaja:  30 šolskih ur (15 srečanj).
Čas izvedbe:  enkrat tedenska srečanja vsako sredo, 18:30 – 20:00.

Pričetek tečaja:  29.10.2014
Lokacija:  center Ljubljane, Trnovo, blizu FF.
Informacije in prijave:  
ukrajinski.prostor@gmail.com

Tečaj ukrajinskega jezika je namenjen odraslim, ki želijo pridobiti osnovno znanje ukrajinskega jezika za sporazumevanje v vsakdanjih ter poslovnih situacijah. Tečaj temelji na uporabi interaktivnih metod in ilustracijskega materiala, na ravnotežju med slovnico in besediščem ter na individualnem pristopu predavateljice, ki je »native speaker«. Udeleženci tečaja pridobijo znanje poslovnega besedišča, ki je potrebno za učinkovito komuniciranje z ukrajinskimi partnerji. Skupaj bomo spoznali tudi več o ukrajinski družbi in kulturi.

Učili se bomo v majhni skupini v sodobnem prostoru na lokaciji v centru Ljubljane. Na razpolago bomo imeli računalnik, projektor ter ilustracijski material. Tečaj bo potekal enkrat tedensko po 2 šolski uri (90 minut).

PRIJAVI SE ZDAJ preko e-mail: ukrajinski.prostor@gmail.com

 

Satirična komedija Samomorilec v Ruskem centru

Ruski center znanosti in kulture vabi na ogled satirične komedije "Samomorilec" v izvedbi dunajskega ruskega gledališča. Predstava bo v petek, 7. novembra, ob 19.00 v veliki dvorani Ruskega centra znanosti in kulture, Ciril-Metodov trg 1, Ljubljana. Igro Samomorilec je leta 1928 napisal ruski oziroma sovjetski dramatik Nikolaj Erdman, več informacij pa lahko preberete tule (v ruščini): https://slavistika.net/sites/default/files/Samoubijca.doc

 

 

RUSKO-SLOVENSKA TIPKOVNICA

Kolega Tibor Malinovič je izdelal rusko tipkovnico, kjer je razporeditev tipk prilagojena slovenski. Povezavo do tipkovnice in vse ostalo preberite v nadaljevanju:

Lepo pozdravljeni,

Rad bi vam predstavil eno stvar. Za študente rusistike sem izdelal rusko tipkovnico, kjer je razporeditev tipk prilagojena slovenski (torej da npr. ob pritisku na slovenski "Č" dobite ven ruski "Ч"). Nekaj podobnega je pred davnimi časi že obstajalo na straneh oddelka za slavistiko (ko sem bil jaz še v 1. letniku), ampak je ob prenovi zadeva s strani izginila, pa še tako in tako bi bila zdaj že krepko zastarela, saj na novejših operacijskih sistemih ni delovala.

Če želite, lahko preizkusite tipkovnico, ali pri vas deluje. Če bo tipkovnica funkcionirala, jo lahko spet damo na stran slavistike, da bo na voljo tudi prihodnjim generacijam študentov. Komentarje mi pošljite na malinovic.tibor@gmail.com.

Rusko-slovensko tipkovnico skupaj z navodili lahko snamete tule:

https://www.adrive.com/public/Rrsycf/rus-slo-.rar
 

Lep pozdrav,
Tibor Malinovič

Demonstrator na katedri za ruski jezik

malinovic.tibor@gmail.com

Redne demonstratorske ure: sreda 10.00-11.00, kabinet 212

 

PREDSTAVITEV KNJIGE PAX PUTINA O SODOBNI RUSIJI

Posredujemo obvestilo asistenta Mladena Uhlika:

 

Spoštovane kolegice in kolegi,

obveščamo vas, da bo v torek, 4.11., ob 12.10 uri v učilnici 030, potekal pogovor z Andrejem Stoparjem ob izdaji njegove knjige Pax Putina, ki povzema najnovejšo rusko zgodovino, predvsem obdobje med 2005 in 2013, ki ga je preživel v Moskvi kot dopisnik RTV Slovenije. O sodobni Rusiji in knjigi Pax Putina se bosta s A. Stoparjem pogovarjala prof. dr. Miha Javornik in asist. dr. Mladen Uhlik.

Vljudno vabljeni vsi, posebej pa študenti višjih letnikov rusistike!

*****

Andrej Stopar (r. 1973), diplomirani zgodovinar in komparativist, je bil med letoma 2005 in 2013 dopisnik RTV Slovenije iz Rusije. Njegova knjiga Pax Putina prinaša skrben izbor besedil, napisanih v teh letih za RTV in dnevnik Večer, ki v kronološkem zaporedju zarišejo čas vladanja enigmatičnega Putinovega kroga, čas, ko je Rusija iz ekonomsko zlomljenega ostanka Sovjetske zveze ponovno postala imperialna sila. Od povzemanja najrazličnejših medijev, širokega nabora literature in govoric na blogih, Twitterju ter Facebooku do popisovanja uličnih prizorov – Stoparjeva slika Rusije je zapleten mozaik, izpisan v privlačnem slogu.

 

OBČNI ZBOR DRUŠTVA - Z NOVIMI IDEJAMI V NOVO ŠTUDIJSKO LETO

V začetku oktobra smo se člani dobili na občnem zboru društva. Na njem smo izvolili predsednika, generalno sekretarko, blagajničarko ter člane in članice upravnega in nadzornega odbora.

Pogovarjali smo se o programu dela društva za študijsko leto 2014/15. Društvo ima za letošnje leto kar ambiciozne načrte:

- serija filmskih večerov različnih slovanskih držav skozi vse študijsko leto (na fakulteti ali kje drugje v Ljubljani)

- ekskurzija v kakšno južnoslovansko državo ali na Češko

- ena ali dve okrogli mizi s prevajalci; razmišljali smo o ločenih okroglih mizah o prehodu v poklic prevajalstva po študiju in o literarnem prevajanju

- debatni krožki v ruščini, češčini in drugih jezikih

- več pivskih večerov

- srečanja z literati in literarni večeri

- piknik, pohod ali športni dan v mesecu maju

- sodelovanje s tutorji pri organizaciji skupnega brucovanja slavistov

Več pa si preberite v zapisniku!

PRIDRUŽI SE NAM!

KAKO IN ZAKAJ?

Slavistični časopis SLAVKO:

NOVA ŠTEVILKA - 2015 !

Za več zanimivih člankov in informacij o dogodkih s področja slovanskih kultur in družb nas spremljajte na naših družbenih omrežjih: