Novice

Predvajanje ruskega filma

 

Društvo Filoslav vas vabi na predvajanje nemega ruskega filma

 

OKLEPNICA POTEMKIN

 

KDAJ: v četrtek, 21. februarja 2013, ob 19.00

KJE: v prostoru R1B (študentski prostor na dvorišču z Rimske)

TRAJANJE: 73 min

PODNAPISI: ruski, angleški

 

Pred filmom boste deležni uvodnega predavanja Drejca Kokošarja, ki vam bo približal kulturno dogajanje tistega obdobja in podrobneje razložil, zakaj film še sedaj velja za enega izmed najbolj vplivnih vseh časov. 

 

Triumf, ki je zajel Ruse po revoluciji in ustanovitvi Sovjetske zveze, je v umetniškem vidiku zajel vsa področja ustvarjanja. Oblast, ki je zrasla na temeljih avantgardne umetnosti, se je zavedala moči, ki jo je porajal rojevajoči se film. In tako je leta 1925 dovolila posneti film o neki drugi revoluciji, o revoluciji, ki je bila prvi krik ljudstva, ki je kasneje sesula okostenelo in zombijevsko carsko vladavino.

 

Podviga se je lotil mladi režiser Sergej Eisenstein, ki je s svojimi prijemi spremenil film in ustvaril klasiko - Oklepnico Potemkin. 

 

Film, nad katerim je bil očaran celo nacistični minister za propagando Goebbels, se dogaja leta 1905, ko je prišlo v takratni imperialistični Rusiji do prvega večjega upora in poskusa revolucije. Opisuje zgodbo mornarjev na oklepnici Potemkin, ki se zaradi nehumanega odnosa vodilnih začnejo upirati. Film, ki brezkompromisno pokaže nasilje in teror carske oblasti, je takrat presenetil zaradi svoje izjemne montaže, ki se napaja v delu znamenitega ruskega gledališkega režiserja Mejerholda.

 

Več info na https://www.filmorama.si/bronenosets-potyomkin-1925/

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Projekcija miniserije Goreči grm

 

HBO Adria in Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani Vas vabita na predpremiero 1. epizode nove tridelne miniserije GOREČI GRM originalne HBO produkcije v režiji priznane poljske režiserke Agnieszke Holland, ki bo 15. februarja 2013 ob 19.00 v kinu Kolosej v Ljubljani.

 

    Dramska miniserija Goreči grm je posneta po resničnih dogodkih in likih, ozira pa se v čas sodobne češke državnosti, ki ga ni obravnaval noben drug celovečerni film. Dokumentarna trilogija se začenja s prikazom šokantnega protestnega dejanja Jana Palacha, ki je 16. januarja 1969 storil samomor s samosežigom v znak protesta zoper družbenopolitično apatijo po sovjetski okupaciji Češkoslovaške avgusta 1968. Odvetnica Dagmar Burešová je pozneje branila njegovo družino med sojenjem proti članu komunistične partije, ki je onečastil njegov spomin. Borba za svobodo, moralna načela in vztrajanje v politično negotovem času je prinesla poenotenje naroda in zmago nad totalitarnim režimom dvajset let pozneje. Dvajseta obletnica Palachove smrti je navdihnila nove rodove študentov, da so organizirali proteste, ki so slednjič pripeljali do padca komunizma na Češkoslovaškem, vzporedno s padcem železne zavese v Evropi. Drama Goreči grm je edinstven zgodovinski pomnik, prepleten z intimnimi zgodbami ljudi iz časa uničevalnega obdobja komunizma, ki nas opozarja, da državljanske svobode ne gre jemati tako samoumevno.

 

Uradni predfilm si lahko ogledate na: www.youtube.com/watch?v=ELbJUOC88o4 

Svojo udeležbo potrdite na elektronski naslov: ljubljana@embassy.mzv.cz do 11. 2. 2013.

 

*Film bo predvajan v češkem jeziku s slovenskimi podnapisi.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Otvoritev razstave (AB)NORMALIZACIJA

 

Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani vas vljudno vabi na otvoritev razstave (AB)NORMALIZACIJA prof. Jindřicha Štreita, ki bo 12. februarja 2013 ob 19.00 v Galeriji Srečišče (Hostel Celika, Metelkova 8).

 

    Izbor fotografij profesorja Jindřicha Štreita pokriva obdobje med leti 1968 in 1989, t. i. normalizacije na tedanjem Češkoslovaškem. Po več kot dvajsetih letih od žametne revolucije, ki je prekinila obdobje totalitarne vladavine in brezpravja pod okriljem ene same politične stranke, s čimer je  na Češkoslovaškem (in v drugi državah sovjetskega bloka) obnovila demokracija, vladavino prava in pluralistični politični sistem, gledamo na bivši režim brez večjih emocij. Mlada generacija ne ve »kako je izgledal«, starejša pa pozablja. To je razvidno tudi v izboru do sedaj neobjavljenih fotografij. Njihov avtor se ni osredotočil le na medčloveške odnose, ampak je pokazal tudi izreden občutek za dojemanje zanimivih objektov, dogodkov, trenutkov.

    Prvi del fotografij cilja zlasti na vladajoči režim (»socialno dokumentarne fotografije«) in opazuje prvomajske pohode in druge proslave ter praznike, povezane z obešanjem zastav, plakatov in transparentov z gesli, častnimi stražami pri spomenikih ipd.

    Drug, zelo pogost tematski okvir prikazuje nekultivirano, uničeno okolje vključno z ljudmi (»ulične fotografije«). Med najbolj posebne fotografije spadajo ujeti trenutki iz »javnih ustanov«, v katerih so bile osebe s fotoaparatom le redko dobrodošle. Najbolj udarna pa je slika mladega kršilca, ki posluša svojo obsodbo. Premierno objavo so doživele tudi fotografije iz šolskega okolja, kljub temu da je bil avtor po poklicu učitelj.

    Štreitove fotografije govorijo o navadah v siromašnem kmetijskem okolju, opozarjajo na neenakost spolov kljub zakonsko zagotovljenim pravicam … Tipično in banalno se meša z neverjetnostjo v enem kadru, včasih pa nenavaden kader prehaja v iracionalnost ali metafiziko.

Projekcija filma v kinoklubu RCZ

 

Ruski center znanosti in kulture Vas v okviru filmskega cikla »Moskva – Sankt Peterburg: izpoved ljubezni« v torek, 5. februarja ob 19:00 vabi na ogled filma »SPREHOD« («ПРОГУЛКА») režiserja Alekseja Učitelja. Film bo na ogled z angleškimi podnapisi.

                                                                Vstop prost.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Cenejše vstopnice za študente in zaposlene na UL

 
Študentski Svet Filozofske Fakultete sporoča, da za študente in zaposlene na Univerzi v Ljubljani SNG Opera in balet Ljubljana ponuja vstopnice po 5 EUR za baletno predstavo Stravinski.
 
Cenejše vstopnice so na voljo za naslednje termine predstave (vsi termini predstav se začnejo ob 19.30):

 

                                            - sobota, 2. februar 2013

                                            - ponedeljek, 4. februar 2013

                                            - torek, 5. februar 2013

                                            - četrtek, 7. februar 3013 

          

Število vstopnic s popustom je na posamezno predstavo omejeno. Vstopnice lahko dvignete na blagajni opere ob delavnikih med 10.00 in 17.00 ter uro pred predstavo. Ob nakupu povejte, da uveljavljate popust - študenti potrebujete veljavno študentsko izkaznico.
 
Več o predstavi si lahko preberete na spletni strani SNG Opere in balet Ljubljana.
 
_________________________________________________________________________________________________________________________________

Zbor članov

 

Vse člane Društva Filoslav vljudno vabimo na ZBOR ČLANOV DRUŠTVA FILOSLAV, ki bo v torek, 19. februarja 2013, ob 19.00.

Zbor bo predvidoma potekal v študentskem prostoru FF (R1B - prostor na vogalu pri stopnicah na dvorišču Rimske). Če nam prostora ne bodo pravočasno odobrili, boste o spremembi mesta pravočasno obveščeni.


Dnevni red:
1. Izvoliti petega člana Upravnega odvora
2. Ekskurzija v Zagreb
3. Filmski večeri
4. Predavanja
5. "Knjižna gajba"

6. Drugo

 

Če bi se radi pogovorili še o katerikoli drugi temi, prosim vnaprej pošljite mail o tem, kaj bi radi na zboru še obravnavali.

 

Glede na statut so naše odločitve sklepčne, če je prisotna vsaj polovica članov. Upam, da vam bo uspelo priti ta dan na zbor. Veselim se vašega aktivnega soodločanja pri načrtovanju delovanja društva.

Srečno na izpitih!

Eva Rajh
predsednica Društva študentov slavistike Filoslav

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Roman o sodobni Šeherezadi: Pupa Jacka Dehnela

 

Jacek Dehnel (1980, Gdansk), eden izmed najboljših mladih poljskih ustvarjalcev, pesnik, pripovednik, esejist in slikar, nagrajenec Sklada Kościelskih (2005) in dobitnik »potnega lista Polityke« (2006), je doslej izdal šest pesniških zbirk, nazadnje Rubriki izgub in dobičkov  (2011),  zbirki kratkih zgodb Kolekcija (1999) in Trg v Smirni (2007), romana Pupa (2006) in Saturn, Črne slike iz življenja moških iz Goyeve družine (2011) ter cikel miniromanov Balzakiana (2008).  

Konec lanskega leta je pri založbi KUD Police Dubove v slovenščini izšel njegov roman Pupa, ki je z opisom prisrčnega odnosa med počasi ugašajočo babico in vnukom navdušil poljske bralce vseh generacij. Roman o babičinem življenju se začne kot idilična družinska saga, konča pa kot sočuten, vendar iskren opis bolezni, starosti in poslavljanja. Babica Pupa je sijajna pripovedovalka zgodb, sodobna Šeherezada: sprva sledimo njeni meandrasti, arabeskni pripovedi, nizanju zgodbic in anekdot, vključno s ponovitvami in variacijami, pozneje ji, vse bolj nebogljeni, pozabljivi in nemi, posoja glas pripovedovalec, ki rešuje pred pozabo njene zgodbe in spomin nanjo. Roman v sodobni poljski literaturi, v katero je z mrežo asociacij in aluzij trdno zasidran, opozarja nase prav s svojim nelinearnim pripovednim slogom. Če v Pupini govorjeni naraciji prepoznamo značilne poteze ženske pisave, v kolikšni meri ji pri tem sledi glas pripovedovalca romana?

 

Vabljeni na literarno srečanje v Modrijanovi knjigarni (Trubarjeva cesta 27 v Ljubljani) v četrtek, 28. februarja 2013, ob 18. uri, kjer bo predstavljen roman Pupa pisatelja Jacka Dehnela. O njem se bo z njegovo prevajalko Jano Unuk pogovarjala pisateljica in prevajalka Maja Novak.

 

Srečanje organizirata založba KUD Police Dubove in Modrijanova knjigarna v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev in Društvom študentov slavistike Filoslav.

                                      

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________
 

Društvo je le ugledalo luč sveta!

 

Lepo pozdravljeni na spletni strani novoustanovljenega Društva študentov slavistike Filoslav.

 

Ideja za slavistično društvo se je zasnovala v uredništvu študentskega slavističnega časopisa Slavko, do uresničitve pa je prišla novembra 2012. Namen društva je v grobem predvsem povezovanje študentov vseh slovanskih smeri študija na Filozofski fakulteti ter vzpodbujanje, organizacija in izvajanje obštudijskih dejavnosti. To želimo doseči z različnimi aktivnostmi, kot so npr. organizacija ekskurzij in izletov, tematske zabave, izdajanje društvenega časopisa Slavko, izvajanje kulturnih in izobraževalnih dogodkov ter ne nazadnje sodelovanje s sorodnimi in  drugimi društvi.

 

Vse, ki si želite več aktivnosti, izkušenj in novih prijateljstev, vabimo k vpisu. Več informacij o načinu vpisa ter o ugodnostih najdete tukaj. Članstvo je v tem letu brezplačno, prav tako pa iščemo člane, ki bi se nam želeli pridružiti v organih društva.

 

Lepo vas pozdravljamo v naši družbi in vam želimo čim manj stresno izpitno obdobje,

 

vaši "Filoslavci"

 

 

PRIDRUŽI SE NAM!

KAKO IN ZAKAJ?

Slavistični časopis SLAVKO:

NOVA ŠTEVILKA - 2015 !

Za več zanimivih člankov in informacij o dogodkih s področja slovanskih kultur in družb nas spremljajte na naših družbenih omrežjih: